Hoe werkt financial lease?

Financial lease wordt steeds populairder omdat het een flexibele en betaalbare manier is om grote aankopen te doen. Het is een vorm van financiering waarbij de dealer of een externe financiële instelling de koper toestaat een auto te kopen tegen een maandelijkse vergoeding zonder investering. Met financial lease betaal je een vast maandelijks tarief voor een vaste looptijd, meestal tussen 24 en 60 maanden, afhankelijk van de situatie.

Wat is het verschil tussen financial lease en private lease?

Bij private lease betaal je een vast maandbedrag inclusief verzekering, wegenbelasting en onderhoud. De koper wordt zelf geen eigenaar van de auto en levert de auto na afloop van het leasecontract weer in bij de dealer. Bij financial lease is de koper wél direct eigenaar van de auto. De koper betaald een vast maandtarief om de auto af te betalen. Dit maandtarief is exclusief verzekering, wegenbelasting en onderhoud.

Ook zakelijk gezien biedt financial lease voordelen. Door middel van een lening wordt de investering kleiner gemaakt, waardoor bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot auto's. Daarnaast heeft zakelijk financial lease de volgende bijkomende voordelen:

  • Vaste looptijd, rente en maandbedrag waardoor de kosten te budgetteren zijn
  • Het maandbedrag kan verder verlaagd worden door middel van een aanbetaling en/of slotsom
  • De auto staat als bedrijfsmiddel op de bedrijfsbalans
  • De rente- en afschrijvingskosten zijn fiscaal aftrekbaar
  • Onderhoud, reparatie, houderschapsbelasting en verzekering zijn in eigen beheer

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Financial lease verschilt met operational lease omdat er geen directe link is met het bezit van de auto. In plaats daarvan betaal je een financiële vergoeding voor de gebruikte periode, waarna je de auto kan overnemen of teruggeven. Het verschil met financial lease is dat bij operational lease alles wat met de auto te maken heeft (onderhoud, verzekering etc.) al in et maandbedrag zit inbegrepen.

Voor veel mensen biedt financial lease een aantrekkelijk alternatief voor andere vormen van financiering, omdat er maandelijks lagere termijnen betaald kunnen worden en het product op het einde van de termijn in eigen bezit is. Daarnaast is het mogelijk om extra betalingen te doen om de looptijd te verkorten. Financial lease biedt dus veel flexibiliteit waardoor mensen het goed passend kunnen maken aan hun financiële situatie.

Wat kost financial lease?

De kosten van financial lease hangen af van verschillende factoren, waaronder de aankoopwaarde, aanbetaling, de looptijd en de rente. Hoe langer de looptijd, des te lager het maandelijkse bedrag wordt. Je kan ervoor kiezen om een slottermijn te bepalen. Een slottermijn is een bedrag dat na afloop van het leasecontract betaald moet worden. Het voordeel hiervan is dat het maandbedrag hierdoor gereduceerd wordt. Na afloop van het leasecontract dient het slottermijn betaald te worden, dit kan door de auto te verkopen of door zelf het resterende bedrag te betalen.

Wat als je financial lease niet meer kan betalen?

Het is belangrijk om rekening te houden met extra kosten die bij financial lease voorkomen zoals verzekering, wegenbelasting en reparatie- en onderhoudskosten. Daarnaast is het ook essentieel om na te denken over wat er gebeurt als je financial lease niet meer kan betalen: dit kan resulteren in extra kosten en financiële problemen. Voordat je een financial leaseovereenkomst aangaat, is het dan ook belangrijk om goed na te denken over wat jouw inkomsten zijn en welke financiële last je wel of niet aan kan. Zoek daarom goed uit welke opties er zijn voordat je beslist om voor financial leasing te kiezen!