Wat is goedkoper; private lease of kopen?

Het bezit van een auto is voor veel mensen een noodzaak. Maar wat is nu eigenlijk de meest kostenefficiënte optie: een auto kopen of kiezen voor private lease? Het antwoord op de vraag "private lease of kopen, wat is goedkoper?" is niet eenvoudig. Het hangt af van verschillende factoren en uw persoonlijke situatie. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide opties onderzoeken en een berekening maken om te zien welke optie voordeliger is.

Wat houdt Private Lease in?

Voordat we de kosten van private lease en het kopen van een auto vergelijken, is het belangrijk om te begrijpen wat deze opties precies inhouden. Bij private lease huurt u als particulier een auto voor een langere periode, meestal tussen de 24 en 60 maanden. In ruil hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand. Dit bedrag is inclusief verzekering, onderhoud, reparaties en wegenbelasting. U betaalt enkel nog zelf de benzine. Aan het einde van het contract levert u de auto weer in en kunt u weer een nieuw contract afsluiten. Bij het kopen van een auto bent u zelf eigenaar van de auto en betaalt u deze in één keer of via een financiering. Je betaalt zelf voor onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting. Meer over financial lease leest u hier.

Wanneer is private lease interessant?

Private lease kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die niet in één keer een groot bedrag kunnen of willen neerleggen voor de aanschaf van een eigen (nieuwe) auto. Het vaste bedrag per maand omvat alle kosten die normaal gesproken bij het bezitten van een auto komen kijken, zoals verzekering, onderhoud, reparaties, wegenbelasting en vervangend vervoer bij reparaties. Dit betekent dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan en dat u van tevoren precies weet wat u maandelijks kwijt bent aan autokosten. Private lease biedt daarom zekerheid en gemak voor mensen die zich geen zorgen willen maken over onverwachte kosten en graag duidelijkheid willen over hun uitgaven.

Wat kost private lease?

Een groot voordeel van private lease is dat u van tevoren precies weet wat u maandelijks kwijt bent aan autokosten. Het vaste bedrag per maand omvat alle kosten die normaal gesproken bij het bezitten van een auto komen kijken. Daarbij hoeft u geen grote som geld op tafel te leggen voor de aanschaf van de auto. Het maandbedrag is wel afhankelijk van de auto die u kiest, de duur van het contract en het aantal kilometers wat u jaarlijks denkt te rijden. Een luxe auto of een korter contract zorgt bijvoorbeeld voor een hoger maandbedrag.

 

Wat is inbegrepen bij private lease?

Bij private lease zijn alle kosten inbegrepen in het maandbedrag. Hierbij kunt u denken aan verzekering, onderhoud, reparaties, wegenbelasting en vervangend vervoer bij reparaties. Dit betekent dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. U hoeft alleen nog maar te betalen voor de brandstof of stroom.

 

Wanneer is private lease voordelig?

Private lease kan voordeliger zijn dan kopen voor mensen die niet in één keer een groot bedrag kunnen of willen neerleggen voor de aanschaf van een auto. Daarbij is het ook handig voor mensen die zich geen zorgen willen maken over onverwachte kosten voor onderhoud en reparaties. Bij private lease weet u precies wat u maandelijks kwijt bent en dat geeft zekerheid. Maar wanneer private lease voordeliger is dan kopen, hangt af van uw situatie.

Kostenvergelijking: Kopen vs. private Lease BMW 1 Serie

Om te bepalen wat in uw situatie het beste past, kunnen we een rekenvoorbeeld private lease maken. Stel u wilt een nieuwe BMW 1 Serie gaan rijden. De vanaf prijs van een nieuwe 1 serie bedraagt €38.000. Stel u bent van plan de auto 4 jaar te houden en ongeveer 10.000km per jaar te rijden.

 

Kopen

De wegenbelasting voor deze auto kost €60 per maand. De verzekering (all-risk, 5 schadevrije jaren) kost €90 per maand. Daarnaast heeft een auto van 4 jaar oud ongeveer 4x onderhoud nodig in 4 jaar tijd plus het vervangen van slijtage onderdelen (remmen, banden, etc) wat ongeveer €4000kost. Teruggerekend komt dit neer op €85 per maand. Als laatste kostenpost moeten we ook de waardeontwikkeling van de auto meenemen, na 4 jaar heeft de auto 40.000 km op de teller maar is de auto ook 4 jaar ouder. De BMW 1 serie kunt u dan voor ongeveer €25.000 verkopen. Dit betekent dat u in 4 jaar tijd €13.000 hebt afgeschreven, wat overeenkomt met €270 per maand. Dit komt dan uit op een totaal van €505 per maand.

 

Private Leasen

De maandelijkse kosten voor dezelfde BMW 1 Serie in de Private Lease zijn €599. Dit bedrag omvat alle kosten, alleen brandstof en stroom zijn niet in begrepen. Voor onze actuele Private Lease aanbod en actuele prijzen kunt doorklikken doormiddel van de onderstaande knop. Wat belangrijk is om te weten is dat u na 4 jaar niet eigendom bent van de BMW.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met alle kosten nogmaals op een rij.

Inititiële aanschafwaarde € 38.000,00,-
Wegenbelasting € 60,00,- p.m.
Verzekering € 90,00,- p.m.
Onderhoud € 85,00,- p.m.
Afschrijving € 270,- p.m.
All-in Private Lease bedrag € 599 p.m.-
Totale maandelijkse kosten € 505,-
Totale maandelijkse kosten € 599,-