Waarom een elektrische auto kopen?

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een elektrische auto in plaats van een traditionele benzine- of dieselauto. Maar waarom zou je eigenlijk een elektrische auto kopen? Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen de overstap maken naar een elektrische auto. Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. In deze blog zetten we zowel de voor- als nadelen van een elektrische auto tegenover elkaar.

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

Er zijn diverse voordelen van het rijden in een elektrische auto. Ten eerste is het rijden in een elektrische auto goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Dit komt doordat elektriciteit over het algemeen goedkoper is dan benzine, waardoor de brandstofkosten lager uitvallen. Daarnaast zijn elektrische auto's goedkoper in onderhoud, omdat er minder bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of kapot kunnen gaan. Hierdoor bespaar je op de lange termijn ook nog eens flink wat onderhoudskosten.

Een ander belangrijk voordeel van elektrisch rijden is dat het beter is voor het milieu. Elektrische auto's stoten namelijk geen schadelijke stoffen uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.

Bovendien zijn er nog andere financiële voordelen verbonden aan het rijden in een elektrische auto, zoals het belastingvoordeel. Zo betaal je in Nederland tot 2025 geen aanschafbelasting (BPM) en geen wegenbelasting voor een elektrische auto. Dit scheelt al snel duizenden euro’s aan belasting, waar je nu nog van kan profiteren.

En niet te vergeten, in 2023 is er nog een subsidie beschikbaar bij de aanschaf van een elektrische auto. Die is €2.950 voor een nieuwe auto en €2.000 voor een gebruikte auto. Dit geldt enkel voor particulieren bij aanschaf of private lease en niet bij zakelijke aanschaf.

Voordelen van een elektrische auto
Heeft elektrisch rijden de toekomst? 

Waarom geen elektrische auto kopen?

Hoewel elektrische auto's veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het overwegen van de aanschaf van een elektrische auto. Voor mensen die regelmatig lange afstanden rijden kan de actieradius nadelig zijn. In vergelijking met benzine- of dieselauto's hebben elektrische auto's vaak een kortere actieradius, waardoor je vaker moet stoppen om op te laden. Bovendien kan de werkelijke actieradius van een elektrische auto afwijken van de opgegeven actieradius, omdat deze onder meer afhankelijk is van rijstijl, temperatuur en wegomstandigheden.

Een ander nadeel van elektrische auto's is dat het opladen ervan langer kan duren dan het tanken van benzine of diesel. Hoewel de snelheid van het opladen van een elektrische auto de afgelopen jaren flink is toegenomen, duurt het opladen van een elektrische auto nog steeds langer dan het voltanken van een traditionele auto. Het kan soms enige tijd duren voordat je de batterij van je elektrische auto volledig hebt opgeladen, waardoor je soms geduld moet hebben voordat je weer verder kunt rijden. De snelheid van het opladen van een elektrische auto hangt af van het type laadpaal en het vermogen van de batterij. Nieuwe elektrische modellen kunnen vaak in 30 minuten opladen tot 80%.

Daarnaast zijn elektrische auto's over het algemeen duurder in aanschaf dan benzine- of dieselauto's. Hoewel er tegenwoordig steeds meer betaalbare modellen beschikbaar zijn, is het kopen van een elektrische auto nog steeds een investering. Ook is de infrastructuur van laadpalen in sommige regio's minder ontwikkeld, waardoor het soms lastig kan zijn om een laadpunt te vinden.

Al met al zijn er dus, net als bij de aanschaf van een benzineauto, ook nadelen verbonden aan de aanschaf en het rijden van een elektrische auto. Het blijft dus een persoonlijke keuze afhankelijk van jouw behoeften en wensen.

Heeft elektrisch rijden de toekomst? 

Het lijkt erop dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Steeds meer autofabrikanten investeren in de ontwikkeling van elektrische auto's en overheden stimuleren de verkoop ervan door middel van subsidies en belastingvoordelen. Daarnaast wordt er steeds meer geïnvesteerd in de laadinfrastructuur, waardoor het opladen van een elektrische auto op steeds meer plekken kan.

Ook autofabrikanten blijven hun elektrische modellen ontwikkelen. Hierdoor wordt het voor alle partijen dus steeds makkelijker en aangenamer om elektrisch te rijden.

Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen in nieuwe regelgeving m.b.t. uitstoot en impact op het milieu. Vanuit de EU is er meer en meer sturing op auto-industrie. Per 2035 mogen er zelfs geen nieuwe auto’s meer verkocht worden met fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel. Dat elektrisch rijden een belangrijke rol in onze nabije toekomst zal spelen is daarmee een feit.

Vanuit BMW streven we ernaar dat per 2030 ten minste 50% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch is. Dus er komen regelmatig nieuwe modellen bij. Ontdek dus snel of er een elektrische BMW is die bij jou past.

Bekijk ons aanbod aan elektrische auto's

Waarom geen elektrische auto kopen?