Private lease en BKR; hoe werkt het?

Private lease is een populair alternatief geworden voor het kopen van een nieuwe auto. Het stelt particulieren in staat om tegen een vast maandelijks bedrag een auto te rijden zonder zich zorgen te maken over zaken als onderhoud, verzekering en afschrijving. Echter, bij het afsluiten van een private leasecontract krijgt u te maken met een zogeheten BKR-registratie. Het BKR, wat staat voor Bureau Krediet Registratie, is een onafhankelijke stichting die in Nederland het betalingsgedrag van consumenten registreert. Het doel van een BKR-registratie is om zowel kredietverstrekkers als consumenten te beschermen tegen overmatige schuldenlast en betalingsproblemen.

Is private lease BKR geregistreerd?

Een leaseovereenkomst wordt sinds 1 april 2022 voor 100% geregistreerd bij het BKR, leasecontracten die voor 1 april 2022 werden afgesloten staan voor 65% geregistreerd. Dit komt doordat belastingen, verzekeringen en onderhoud eerst niet werden meegenomen bij het BKR. In het onderstaande rekenvoorbeeld laten we een voorbeeld zien van een private lease krediet registratie bij het BKR.

  • Looptijd leasecontract: 48 maanden
  • Maandelijks lease bedrag: €700

Met dit rekenvoorbeeld zal een kredietbedrag van €33.600 geregistreerd worden bij het BKR (looptijd leasecontract x het maandtarief).

Via de onderstaande knop kunt u zelf uw maandbedrag berekenen voor uw BMW.

BMW X1 Private Lease voorkant
BMW X1 Private Lease achterkant

Heeft private lease invloed op een hypotheek?

Private lease heeft grote impact op de maximale hypotheek die u kunt aanvragen. Stel dat u een bruto jaarsalaris hebt van €80.000 en kiest voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar kunt u €392.000 lenen. Als u een private lease contract hebt zoals hierboven beschreven met een looptijd 48 maanden tegen een tarief van €700 per maand heeft u een openstaande lening van €33.600 genoteerd bij het BKR. Dit heeft grote impact op uw maximale hypotheek, u kunt in deze situatie namelijk een maximale hypotheek aanvragen van €252.000. Dit is een verschil van €140.000 op de maximale hypotheek. Weet u nog niet zeker of u binnenkort wilt verhuizen of een huis wilt kopen, overweeg dan BMW Flex lease. Met Flex Lease bent u op alles voorbereid en kunt u tegen maandelijkse meerprijs vanaf €25 na 12 maanden het leasecontract kosteloos opzeggen. Wit u meer weten over BMW Flex lease? Via de onderstaande knop vindt u alles over BMW Flex Lease.