DE NIEUWE MINI JOHN COOPER WORKS CLUBMAN EN COUNTRYMAN.

Het Britse premiummerk MINI presenteert de meest krachtige modellen die het merk in zijn zestigjarige historie ontwikkelde voor gebruik op de openbare weg. De 225 kW/306 pk sterke 4-cilinder turbomotor in de nieuwe MINI John Cooper Works Clubman en de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman zorgt voor buitengewoon indrukwekkende prestaties.

BUITENGEWONE PRESTATIES.

In beide modellen is de bijzonder krachtige motor standaard gekoppeld aan een nieuwe 8-traps Steptronic Sport transmissie en een mechanisch sperdifferentieel op de vooras. Verder beschikken beide over ALL4 vierwielaandrijving, een speciaal ontwikkeld onderstel en extra verstevigingen in carrosserie, motorophanging en onderstel. Dit zorgt ervoor dat de racebeleving van de John Cooper Works modellen naar nog grotere hoogte wordt getild.

De nieuwe versies van de twee sportuitvoeringen zorgen voor een buitengewone prestatiebeleving. De nieuwste generatie van de 4-cilindermotor voor de John Cooper Works modellen met MINI TwinPower Turbo technologie levert maximaal maar liefst 55 kW/75 pk meer. Het maximale koppel is verhoogd met 100 Nm naar 450 Nm en de acceleratietijden zijn eveneens aanzienlijk verbeterd. De nieuwe MINI John Cooper Works Clubman heeft slechts 4,9 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te accelereren, in de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman duurt dit 5,1 seconden – 1,4 en 1,5 seconden sneller dan in de vorige modellen. De souplesse is ook groter dan ooit.

HIGHLIGHTS VAN DE NIEUWE MINI CLUBMAN.


Nieuwe 4-cilindermotor met MINI TwinPower Turbo technologie Een vermogen van 225 kW/306 pk alsmede een koppel van 450 Nm

Vermogenstoename ten opzichte van de vorige modellen: 55 kW/75 pk

Koelingsconcept met knowhow die op het circuit is opgedaan

Nieuwe LED-koplampen met Matrix grootlichtfunctie

Nieuwe 8-traps Steptronic Sport transmissie met geïntegreerd sperdifferentieel voor de voorwielen

LED-achterlichten in Union Jack design bij de nieuwe MINI John Cooper Works Clubman

Nieuw uitlaatsysteem met een opvallend uiterlijk en een partikelfilter om te voldoen aan de Euro 6d-TEMP norm

Standaard MINI ALL4 vierwielaandrijving

Modelspecifiek onderstel en afstelling

Nieuw John Cooper Works sportremsysteem

Extreem stijve carrosseriestructuur, motorophanging en onderstelverbindingen

MAXIMAAL VERMOGEN.

De krachtbron, bedoeld voor extreem rijplezier, is het resultaat van een ingrijpende doorontwikkeling gericht op het bereiken van een maximaal vermogen. De motor is gebaseerd op de 2,0-liter van de MINI Cooper S Clubman en de MINI Cooper S Countryman. Er zijn tal van modificaties doorgevoerd. De krachtbron profiteert tevens van de nieuwste generatie van de MINI TwinPower Turbo technologie. Deze modificaties zijn tot stand gekomen met behulp van de race-knowhow van John Cooper Works. Het leidde tot een verstevigde krukas, een gewijzigde hoofdlagering, specifieke zuigers en drijfstangen en een nieuwe vibratiedemper met geoptimaliseerde koeling. Het aanzienlijk hogere vermogen ten opzichte van de vorige motor is mede te danken aan de grotere turbo. De compressieverhouding van de nieuwe motor is gereduceerd van 10,2 naar 9,5 in verband met de hogere turbolaaddruk. Daarnaast is de in het uitlaatspruitstuk geïntegreerde turbo voorzien van een overdrukklep die bijdraagt aan de geoptimaliseerde gasrespons. De luchtinlaat is ook nieuw vormgegeven.

SPECIFIEK SPORTUITLAATSYSTEEM.

Vlotte acceleraties gaan vergezeld van het opvallende geluid van het nieuw ontwikkelde modelspecifieke sportuitlaatsysteem. Het extreme vermogen van de motor is nu nog beter te ervaren dankzij een opwindende akoestiek. Als er rustig wordt gereden met lage toerentallen, is het geproduceerde geluid meer ingetogen en sonoor. Het systeem met dubbele uitlaattrajecten leidt naar een nieuwe einddemper aan de achterzijde met een groot volume. De lage uitlaatgastegendruk draagt bij aan de spontane vermogensafgifte van de motor. De externe diameter van de uitlaatsierstukken, die zijn geïntegreerd in de linker- en rechterzijde van de achterbumper, is 95 millimeter bij de nieuwe MINI John Cooper Works Clubman en 85 millimeter bij de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman. Om de emissies te optimaliseren, is het sportuitlaatsysteem voorzien van een benzine-partikelfilter. Het uitlaatsysteem en de emissiebehandeling zorgen ervoor dat beide nieuwe John Cooper Works modellen voldoen aan de emissienorm 6d TEMP.

AUTOMATISCHE TRANSMISSIE.

De overdwars voorin geplaatste motor draagt het fenomenale vermogen over aan een 8-traps Steptronic Sport transmissie – ook een nieuwe ontwikkeling. De nieuwste generatie van de transmissie kenmerkt zich door een hogere mate van interne efficiency en langere eindoverbrenging. Dat zorgt voor lagere toerentallen bij het rijden in een hogere versnelling, wat zich vertaalt in een lager brandstofverbruik. Een nieuwe elektronische transmissieaansturing zorgt zowel voor een betere schakeldynamiek als een beter rijcomfort. De schakelpaddles aan de stuurkolom behoren tot de standaarduitrusting en maken handmatig schakelen mogelijk. Daarnaast is de 8-traps Steptronic Sport transmissie voorzien van een launch-functie – die bij het wegrijden vanuit stilstand voor een optimale tractie en maximale rijdynamiek zorgt – en van een geïntegreerd sperdifferentieel. Het mechanische sperdifferentieel is vermonden met DSC (Dynamic Stability Control). Dat verbetert de grip van de nieuwe MINI John Cooper Works modellen op onverharde ondergrond of onder slechte weersomstandigheden en zorgt ook voor meer rijdynamiek bij sportief bochtenwerk.

ALL4 VIERWIELAANDRIJVING.

De ALL4 vierwielaandrijving speelt een centrale rol bij het optimaliseren van grip, lichtvoetigheid en rijstabiliteit van de auto. Het maakt deel uit van de standaarduitrusting van de nieuwe MINI John Cooper Works Clubman en de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman. Het is doorontwikkeld voor beide modellen. Onder normale rijomstandigheden met ingeschakeld DSC wordt het motorvermogen overgebracht naar de voorwielen. Maar als de besturingsunit van het DSC-systeem waarneemt dat één van de voorwielen dreigt door te slippen, wordt in een fractie van een seconde de koppeling naar de achterwielaandrijving ingeschakeld met behulp van een elektro-hydraulische pomp. Bij de doorontwikkeling van het ALL4 systeem werd rekening gehouden met het extreem hoge motorvermogen en de hogere mate van rijdynamiek van de nieuwe MINI John Cooper Works modellen. De nieuwe, modelspecifieke motorophanging levert eveneens een bijdrage aan de rijdynamiek. De motorsteunen hebben stugger dempingsmateriaal voor een stijvere verbinding met de carrosserie. Dat draagt bij aan meer stuurprecisie in bochten en een directe responskarakteristiek van de motor.

SPORT- EN ADAPTIEF ONDERSTEL.

De nieuwe MINI John Cooper Works Clubman wordt standaard geleverd met een sportonderstel alsmede een adaptief onderstel, dat het mogelijk maakt om de auto met 10 millimeter ter verlagen. Ook tot de standaarduitrusting behoren de 18 inch John Cooper Works lichtmetalen wielen in Black Grip Spoke design. Tegen meerprijs zijn John Cooper Works lichtmetalen wielen in de maat 18 en 19 inch verkrijgbaar. Het sportremsysteem biedt nu remklauwen met 4 zuigers voor en vaste remklauwen bij de achterwielen, zodat zelfs onder extreme omstandigheden goede remprestaties zijn gegarandeerd. De grote remschijven in de maat 360 × 30 millimeter aan de voorzijde en 330 × 20 millimeter aan de achterzijde met geoptimaliseerde luchtinlaatgeometrie leveren ook een bijdrage aan de hoge mate van stabiliteit. Op de rode remklauwen aan de voorzijde prijkt het John Cooper Works logo.

SPECIFIEKE DESIGNFEATURES.

De lange wielbasis, de grote spoorbreedte en het lage zwaartepunt bij beide modellen zorgen voor een optimale wegligging en doen recht aan de sportieve prestaties. Daarnaast zorgen de verstevigingen aan de carrosseriestructuur, de motorophanging en de onderstelverbindingen voor een maximale precisie tijdens het rijden.

Het indrukwekkende totaalpakket van de John Cooper Works modellen wordt aangevuld met specifieke designfeatures die ook bijdragen aan verbeterde aerodynamica en koeling. De grote luchtinlaten in de voorzijde van de auto verbeteren de koeling van zowel de motor als het remsysteem. Daarnaast komt het buitengewone prestatieniveau naar voren in het modelspecifieke design van de side skirts en de voor dit model ontwikkelde achterbumper met geïntegreerde diffuserelementen. De dakspoiler helpt bij het verminderen van de opwaartse druk bij hoge snelheden. Verder zijn de twee nieuwe John Cooper Works modellen voorzien van aerodynamisch geoptimaliseerde buitenspiegelkappen.

EXCLUSIEVE STANDAARDUITRUSTING, HOOGWAARDIGE OPTIES.

Andere specifieke accenten zijn de tegen meerprijs leverbare rode lak voor het dak en de buitenspiegelkappen, een individueel design voor de openingen in de flanken met extra knipperlichten en het John Cooper Works logo in de grille en op de achterklep. De centrale luchtinlaat van beide modellen is voorzien van een honingraatstructuur. Bij de MINI John Cooper Works Countryman heeft die een rode omlijsting. Een rode dwarsverbinding deelt de nieuw vormgegeven grille van de nieuwe MINI John Cooper Works Clubman in tweeën. De koplampen, achterlichten en de achterbumper zijn net als bij de overige uitvoeringen van de MINI Clubman voorzien van een nieuw design.

De racebeleving is ook bij het interieur naar een nieuw niveau getild, waarvan maximaal kan worden genoten op de vijf volledige zitplaatsen van de nieuwe MINI John Cooper Works Countryman. De karakteristieke sportwagenflair van beide modellen is deels te danken aan de John Cooper Works sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, het John Cooper Works sportstuurwiel met multifunctionele knoppen, de John Cooper Works keuzehendel van de automaat en de antracietkleurige dakhemel.

Tot de exclusieve standaarduitrusting van beide modellen behoren ook LED-koplampen, Keyless Ride, MINI Driving Modes en de Radio MINI Visual Boost inclusief 6,5 inch display met touchscreenfunctie en een nieuw vormgegeven grafisch display. De geïntegreerde Connected Media uitrusting biedt toegang tot tal van MINI Connected online diensten.

p90347904_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347894_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347872_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347861_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347896_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347895_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347900_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347870_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347869_highres_the-new-mini-john-co.jpg
p90347867_highres_the-new-mini-john-co.jpg